Praktijk voor contextuele psychotherapie

Wat doen we

CONTEXTUELE THERAPIE, WASDA?!

We zijn gespecialiseerd in het contextueel gedachtegoed. Maar wat is dat? Het betekent dat we de mens bekijken in de relaties die hij/zij heeft, tot zichzelf en tot de andere. We staan allemaal in relatie, of we dat nu willen of niet. Sommige van die relaties verheerlijken we, sommigen voelen beladen, sommige willen we liever niet. Sommige relaties gaan verloren, sommige relaties ontkennen we, ook al zijn ze er wel.  
Daarbij willen we zoeken waar jouw krachten liggen, zowel binnenin jezelf als in je omgeving en in die relaties. Welke struikelblokken zijn er, en op welke grenzen stoot je regelmatig. En vooral: hoe ga je daar mee om? Wat kan er ingezet worden om terug tot een dialoog te komen?
Samen willen we tot jouw verhaal komen, zoeken naar wegwijzers die jij nodig hebt, naar nachtlampjes of zelfs daglampjes, we zoeken samen naar wie jij kan inschakelen om je te steunen tijdens jouw weg. We luisteren naar je verleden, willen zoeken naar de toekomst, maar vooral: we willen samen met jou voelen hoe het NU met je gaat, en wat er voor jou moet veranderen.

Wat doen wij nu juist?

We zijn beiden opgeleid als gesprekstherapeut, maar hebben genoeg bijkomende opleidingen gevolgd om terug te kunnen vallen op andere dingen dan klassieke gesprekken. Je zit dus niet zomaar op de bank te vertellen terwijl wij instemmend knikken en schrijven in ons boekje! We gaan met jou in gesprek, luisteren, delen, voelen, samen met jou. In therapie gaan is ook in relatie gaan! En die relatie willen wij ten volle aangaan!
Soms doen we dat met jou alleen, soms met een partner, een ouder, een volledig gezin, … We zoeken samen wat jij of jullie nodig hebben en proberen je wat meer evenwicht te laten vinden.

Daarnaast geven we lezingen, opleidingen, vormingen, familie-/ team-opstellingen enz, rond verschillende thema’s die we contextueel proberen te kaderen. Dit doen we zowel voor externe organisaties op vraag als in/voor onze eigen praktijk. .

 

EMDR THERAPIE?

EMDR is de afkorting voor Eye Movement Desencitisation Reprocessing. Door de juiste vragen te stellen en het toepassen van een oefening in oogbewegingen, tappen, etc kan de emotionele lading die een trauma of Trauma met zich meebrengt verlicht/veranderd worden. Het klinkt een beetje abstract al je het zo leest, maar het is een uiterst effectieve manier voor veel cliënten om de emotionele denkpatronen en ladingen die rond hun trauma hangen aan te pakken. Op die manier word je niet meer gehinderd door deze denkpatronen en ladingen, en ligt de baan open om je trauma's te laten helen. EMDR wordt toegepast bij een hele reeks problematieken, zoals trauma, verslaving, angsten, etc.

 

FAMILIEOPSTELLING?        
Soms is het handig om te werken met een opstelling om zo meer inzicht in een contextuele situatie te krijgen. Dit kan met een gezin, een team, een ploeg, een volledige familie. Iedereen die betrokken is bij de probleemsituatie kan opgesteld worden in deze opstellingen.
Hoe doen we dit? We stellen niet noodzakelijk de echte betrokken partijen op! Je komt als cliënt met een vraag, en we zoeken een groep mensen die deel willen nemen aan deze opstelling (representanten). Je kan uit deze groep mensen kiezen om je context te vertegenwoordigen. Zo bekijken we samen hoe je situatie eruit ziet en aanvoelt, om op die manier tot inzicht en eventueel tot verandering te kunnen komen. Als alternatief kom je met je eigen gezin/familie/team/ploeg/... en stellen we jullie in real life op om te kijken waar de knooppunten zitten en welke bewegingen er mogelijk en nodig zijn in deze groep.